Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δενδρομολόχα (αλθαία)



Althaea-officinalis.jpgΒοτανικό όνομα: Αλθαία η φαρμακευτική (Althaea officinalis), ανήκει στην οικογένεια των μαλαχωδών (Malvaceae). Κατάγεται από την περιοχή γύρω από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα καθώς και την ανατολική Μεσόγειο. Ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη, πλούσια σε αλάτι. Επίσης απαντά ως καλλιεργήσιμο φυτό. Φτάνει σε ύψος μέχρι το 1,50 μ. Έχει φύλλα πριονωτά με εγκοπές και άνθη λευκά. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Η δενδρομολόχα (ή νερομολόχα) χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα και καλλιεργούνταν στους κήπους των μοναστηριών το μεσαίωνα. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Έλληνα φιλόσοφου Θεόφραστου το μείγμα δενδρομολόχας και κρασιού θεωρούταν στην αρχαιότητα δοκιμασμένο μέσο κατά του βήχα. Η ρίζα πωλούταν ως φάρμακο για τον πονόλαιμο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Συλλέγεται κυρίως η ρίζα του φυτού, η οποία περιέχει το υψηλότερο ποσοστό δραστικών συστατικών. Χρησιμοποιούνται επίσης τα φύλλα και τα άνθη.
Ιδιότητες: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βλέννα η δενδρομολόχα μειώνει τον ερεθισμό και έχει αντιφλεγμονικές, αποχρεμτττικες και ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.
Χρήση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βλέννα η δενδρομολόχα αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για αναπνευστικά νοσήματα. Οι φλεγμονές των βλεννογόνων και του γαστρεντερικού σωλήνα ανακουφίζονται, γιατί η βλέννα επικάθεται στις ερεθισμένες περιοχές. Η δενδρομολόχα αποτελεί μέσο κατά του βήχα ιδίως για τα μικρά παιδιά. Επίσης από αυτή παράγονται αλοιφές για τους καλόγερους και τα αποστήματα καθώς και οδοντικά διαλύματα. Σε περίπτωση εγκαύματος από την ήλιο βοηθά ένα έγχυμα από φύλλα ή κομμάτια ρίζας.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Η αλθαία χρησιμοποιείται για τις αντιβηχικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Κατευνάζει τους μυϊκούς πόνους, εξαφανίζει τους μώλωπες, ωριμάζει τα αποστήματα, καταπολεμά τις ουλίτιδες και τις άφθες, επουλώνει τις πληγές. Βοηθάει τα κουρασμένα νεφρά, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Είναι ευεργετική στις φλεγμονές και τις παθήσεις του πεπτικού (στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα, έλκος στομάχου, εντέρων), του αναπνευστικού (λαρυγγίτιδα, στηθάγχη, βρογχίτιδα) και του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα, ψαμμίαση , πέτρες στα νεφρά).
Καταπολεμά τον έντονο και ξερό βήχα και το κρυολόγημα και δρα ως ήπιο αποχρεμπτικό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com