Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αρόνια


ΑΡΩΝΙΑ (ΑRONIA) ΥΨΟΣ 1Μ / 2+ ΕΤΩΝ
Aronia-Briliantissima                Καλλιεργητικές πρακτικές
Αν και είναι ένα φυτό που μεταφυτεύεται εύκολα, καλό είναι να φυτεύονται φυτά που ευρίσκονται σε γλάστρες παρά γυμνόρριζα ώστε να αποφεύγεται το στρες που μπορεί να προκληθεί κατά το φύτεμα. Σε φυτώρια υπάρχουν κατάλληλα φυτά αρόνιας για παραγωγή καρπών αλλά και για την κηποτεχνία.
Η αρόνια πρακτικά μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει καλά επειδή έχει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού.
Κατά την καλλιέργεια της αρόνιας, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως πρέπει να είναι 3m και μεταξύ των φυτών 2m επάνω στη γραμμή φυτεύσεως δηλαδή φυτεύονται 160 φυτά / στρέμμα.
Η λίπανση στην καλλιέργεια της αρόνιας είναι απαραίτητη. Συνιστάται να δίδεται κατά την φύτευση των δενδρυλλίων της αρόνιας μία μικρή ποσότητα ενός πλήρους λιπάσματος.
Πειράματα λιπάνσεως στην Ευρώπη έδειξαν την σημασία που έχει η λίπανση στην καλλιέργεια της αρόνιας..
Οι πειραματισμοί που διενεργήθηκαν μας επέτρεψαν να ανακαλύψουμε ότι αυτό το φυτό είναι ανεκτικό στον ανταγωνισμό των ζιζανίων που είναι προσαρμοσμένα στα όξινα εδάφη ή στα άλλα ζιζάνια. Επομένως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει κανείς κάποια μέσα ελέγχου των ζιζανίων.
Η αρόνια δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα (Richer &al. 1997). Πρέπει να κλαδεύει κανείς τους βλαστούς που έχουν κάποιες ζημιές ή τους πιο παλιούς βλαστούς ώστε να ευνοείται η είσοδος του φωτός στο εσωτερικό των φυτών. Πρέπει επίσης να απομακρύνονται οι παραφυάδες όταν ο αριθμός τους γίνει υπερβολικός.
Η αρόνια δεν είναι ευαίσθητη στο ψύχος και επομένως δεν απαιτούνται κάποια μέτρα για προστασία των φυτών από το ψύχος.
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες και εχθροί που να προσβάλουν την αρόνια .
Τα πουλιά προκαλούν ζημιές την περίοδο του φθινοπώρου. Χρησιμοποιούνται για προστασία της παραγωγής, ηχητικές μέθοδοι αλλά και δίχτυα .
Η απόδοση των φυτών σε καρπούς είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας αυτής. Σε φυτείες αρόνιας τα φυτά φτάνουν σε πλήρη απόδοση μετά περίπου 5 χρόνια. Οι αποδόσεις της είναι 3- 6 kg/φυτό.
Οι καρποί της αρόνιας, συγκομίζονται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, με την βοήθεια μιας μηχανής που χρησιμοποιείται για την συγκομιδή και άλλων μικρών καρπών, όπως είναι το μύρτιλλο χωρίς να παρατηρούνται ζημιές στους καρπούς.
Η φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις της αρόνιας
Οι καρποί της αρόνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C. Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον επειδή έχουν πολύ στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν χρωστικές τροφίμων. Ο καρπός, της αρόνιας είναι προϊόν που ευρίσκεται στην αμερικανική αγορά και από την δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη.
Στη Ρωσία η αρόνια χρησιμοποιείται σαν διουρητικό φάρμακο, επειδή αυξάνει την έκκριση της ουρίνης, αλλά και σαν φάρμακο για την μείωση της υπέρτασης όπως επίσης και στην δερματολογία. Επειδή περιέχει ουσίες που θεωρούνται σαν αντικαρκινικές ειδικά του καρκίνου του εντέρου, στη Γερμανία συστήνεται από πολλούς ερευνητές η κατανάλωση της αρόνιας για λόγους πρόληψης διαφόρων ασθενειών.
Η αρόνια περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας, κλπ.
Η αρόνια χρησιμοποιείται για την μείωση της χοληστερίνης σε άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρυνση. Στα φαρμακεία πωλούνται διάφορα σκευάσματα της αρόνιας, όπως σε κάψουλες, σε σταγόνες, κλπ
Ο χυμός και οι καρποί της αρόνια, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την όρεξη.
Η εμπορία της αρόνιας
Εκτός από την Β. Αμερική η αρόνια τα 50 τελευταία χρόνια καλλιεργείται στην Ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία. Γενικά ακόμη οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με την αρόνια δεν είναι μεγάλες.
Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση των καρπών της αρόνιας αλλά κυρίως των χυμών της υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η αρόνια χρησιμοποιείται τόσον στην μεταποίηση όσον και για την παρασκευή λειτουργικών τροφίμων. Στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Γαλλία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τους χυμούς και τα σιρόπια που έχουν σαν βάση την αρόνια.
Ο καρπός της αρόνια σαν καρπός που καταναλώνεται νωπός, δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό λόγω του ότι είναι στυφός ενώ αντίθετα για τους χυμούς της υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Στον Καναδά η τιμή της αρόνιας κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4,5 € ανά κιλό. Η τιμή των καταψυγμένων καρπών κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3,5 € ανά κιλό, ενώ του χυμού της αρόνιας σε μίγμα με άλλους χυμούς κυμαίνεται μεταξύ 10- 12 € ανά κιλό. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, δίδεται μεγάλη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των καρπών της. Σύμφωνα με την D. Walkowiak-Tomczak (2007) της Γεωπονικού Πανεπιστημίου Poznan της Πολωνίας, τα ποσοστά των αντιοξειδωτικών του χυμού της αρόνιας, μειώνονται ραγδαία, όταν ο χυμός παστεριώνεται ή έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.
Οι ιδανικές συνθήκες για την προστασία των αντιοξειδωτικών συνίστανται στην διατήρηση του χυμού σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.
Δυνατότητα ανάπτυξης της καλλιέργειας της στην Ελλάδα
Η αρόνια μπορεί να αποτελέσει μία νέα καλλιέργεια στη χώρα μας επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί στο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Ελλάδος. Είναι φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φαρμακευτικό αλλά και σαν φυτό της βιομηχανίας τροφίμων. Η αρόνια εντάσσεται στους μικρούς καρπούς, όπως είναι το ιπποφαές και το μύρτιλλο οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία και να αποτελέσουν ένα νέο κλάδο της ελληνικής γεωργίας. Οι μικροί καρποί λόγω της μεγάλης φαρμακευτικής και θρεπτικής τους σημασίας απευθύνονται σε πολλών ειδών μεταποιητικές επιχειρήσεις και επομένως αποτελούν μία εναλλακτική λύση για το μέλλον. Η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει 1200-1400€/ στρέμμα καθαρό εισόδημα.

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com