Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Δίψακος (Νεράγκαθο) - Dipsacus spp.


Δίψακος (Νεράγκαθο) - Dipsacus sylvestris 
Δίψακος (Νεράγκαθο) - Dipsacus spp.
Δίψακος (Dipsacus) είναι το όνομα ενός γένους ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Dipsacaceae. Τα είδη αυτού του γένους είναι γνωστά σαν νεράγκαθα. Το γένος περιλαμβάνει περίπου 15 είδη από ψηλά ποώδη πολυετή φυτά που φτάνουν 1-2,5 μέτρα ύψος, ενδημικά της Ευρώπης, της Ασίας και της βόρειας Αφρικής.
Ο άγριος Δίψακος (Dipsacus sylvestris - νεράγκαθο) είναι ένα αγριόχορτο ενδημικό της Ευρώπης που κυρίως το συναντάμε κατά μήκος των σιδηρογραμμών ή σε μπροστά σε φράχτες. Το όνομα του γένους sylvestris υποδηλώνει ότι αναπτύσσεται στα δάση. Ωστόσο σπάνια θα δείτε αυτό το φυτό σε δάση, και μάλιστα το συναντάμε συχνότερα σε χέρσα εδάφη στις πλευρές των δρόμων. Το κοινό αγγλικό όνομα teasel προέρχεται από την λέξη tease (ζιζάνιο). 
Το όνομα Δίψακος προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη Δίψακος που είναι το όνομα της ασθένειας διαβήτης, στην οποία ένα κοινό σύμπτωμα είναι η δίψα. Η σύνδεση μεταξύ δίψας και το φυτού είναι προφανώς το νερό που μερικές φορές συσσωρεύεται στη "λεκάνη" που σχηματίζεται στην βάση των φύλλων του. 
Το νερό της βροχής συλλέγεται σ' αυτήν την υποδοχή, που μάλλον εκτελεί την λειτουργία να αποτρέπει μυζητικά έντομα όπως οι αφίδες να σκαρφαλώνουν στο στέλεχος. Τα φύλλα είναι λογχοειδή 20-40 εκατοστά μακριά και 3-6 εκατοστά φαρδιά. με μια σειρά λεπτά αγκαθάκια στην κάτω πλευρά τους.
Τα νεράγκαθα ανθίζουν Ιούλιο με Αύγουστο και οι σπόροι τους ωριμάζουν Αύγουστο με Οκτώβριο. Τα λουλούδια τους είναι ερμαφρόδιτα (έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα μαζί) και επικονιάζονται από τις μέλισσες. Τα φυτά είναι αυτογονιμοποιούμενο και προσελκύουν έντομα. 
Τα νεράγκαθα αναγνωρίζονται εύκολα από τα αγκαθωτά κλαδιά και φύλλα τους, και από τις ταξιανθίες από μωβ, λευκά και βιολετί άνθη που σχηματίζονται σε κεφάλια στις κορυφές των κλαδιών. Οι ταξιανθίες έχουν σχήμα ωοειδές 4-10 εκατοστά μήκος και 3-5 εκατοστά πλάτος, με μια βάση από αγκαθωτά βράκτια. Τα πρώτα λουλούδια ξεκινούν ν' ανθίζουν σαν ζώνη γύρω από τη μέση του αυγοειδούς κεφαλιού και μετά συνεχίζουν αυτήν την διαδικασία από πάνω προς τα κάτω, σχηματίζοντας ζώνες. Στα ξερά κεφάλια εμφανίζονται αργότερα μικροί σπόροι (4-6 χιλιοστά) που ωριμάζουν στα μέσα του φθινοπώρου.
Οι σπόροι αυτοί είναι μια σημαντική πηγή τροφής για μερικά πουλιά. ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή καρδερίνα. Για το σκοπό αυτό τα νεράγκαθα πολλές φορές καλλιεργούνται σε κήπους σαν ελκυστικά πουλιών.
Τα νεράγκαθα μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδους έδαφος (από ελαφρύ μέχρι βαρύ, από όξινο μέχρι αλκαλικό). Δεν μπορούν να αναπτυχθούν στη σκιά και χρειάζονται υγρασία στο έδαφος.
Τα νεράγκαθα έχουν εγκλιματιστεί σε πολλές περιοχές μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφ' ενός λόγω εξαγωγών του είδους Dipsacus fullonum για τη νηματουργική χρήση του και αφ' ετέρου λόγω της τυχαίας ανάμειξης των σπόρων τους με σπόρους δημητριακών. Το είδος Fuller's Teasel ( Dipsacus fullonum Sativus) χρησιμοποιούταν ευρέως στην νηματουργία, σαν φυσικό χτένι, για τον καθαρισμό και το "φούσκωμα" του πέλους, ιδιαίτερα στα μάλλινα υφάσματα. Διαφέρει από το άγριο φυτό, γιατί τα αγκάθια στα ανθικά κεφάλια του είναι πιο ανθεκτικά και κάπως γυριστά. 
Τα τραχιά, σαν βούρτσες, κεφάλια των λουλουδιών του, ωρίμαζαν και ξεραίνονταν για να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία από τους λαναράδες στο ξάσιμο των μαλλιών. Το είδος Fuller's Teasel ( Dipsacus fullonum Sativus) καλλιεργήθηκε με σκοπό να παράγει μεγάλα ανθικά κεφάλια που θα χρησιμοποιούνταν ειδικά γι' αυτή τη δουλειά.
Τα κεφάλια προσαρμόζονταν επάνω σε μια ρόδα ή ένα κύλινδρο ο οποίος γύριζε κόντρα στο μαλλί για να "φουσκώσει" το πέλος. Οι βελόνες των κεφαλιών ήταν πιο "ελαστικές" από τις μεταλλικές βούρτσες και αυτό ήταν πλεονέκτημα. Αν συνέβαινε κάποιο μπλοκάρισμα, οι βελόνες έσπαζαν και δεν έσχιζαν το μαλλί.
Αν και οι μεταλλικές βούρτσες έχουν πια αντικαταστήσει τα νεράγκαθα, αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα από αυτούς που ξάνουν μαλλί με το χέρι. για ξεχωρίσουν τις μπερδεμένες ίνες πριν το γνέσιμο. Τα βρίσκουμε ακόμα να χρησιμοποιούνται από βιομηχανίες που παράγουν τσόχα για μπιλιάρδα, καλύμματα για μπάλες του τένις, τσόχα για πλήκτρα πιάνου, ταπετσαρίες για Rolls-Royces, και στρατιωτικούς χιτώνες.
Το νερό που συλλέγεται στις λεκάνες των φύλλων, θεωρείται ότι έχει φανταστικές καθαρτικές ιδιότητες και συνιστάται για πλύση των ματιών. Ωστόσο η έρευνα έχει δείξει ότι συχνά, έντομα πέφτουν και πνίγονται σ' αυτές τις λεκάνες. Ίσως γι' αυτό το λόγο, αυτό το νερό συνιστάται και σαν θεραπεία για μυρμηγκιές και φακίδες. Ένα τσάι που παράγεται από την ρίζα του νεράγκαθου, χρησιμοποιήθηκε σαν διουρητικό και σαν τονωτικό που αυξάνει την όρεξη.
Το νεράγκαθο δεν χρησιμοποιείται πολύ σήμερα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπείες δέρματος και σαν τονωτικό του στομάχου. Ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο παράγεται από το ανθοφόρο φυτό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
Μια μπλε βαφή που βγαίνει από τα αποξηραμένα φυτά είναι ένα συστατικό για το χρώμα των μπλουτζην. Είναι ένα υδατικό διάλυμα. Επίσης μια κίτρινη βαφή βγαίνει αν το φυτό αναμειχθεί με θειικό αργίλιο.
Τα νεράγκαθα καλλιεργούνται επίσης και σαν διακοσμητικά φυτά στους κήπους ενώ τα αποξηραμένα κεφάλια τους χρησιμοποιούνται στην ανθοδετική και είναι πολύ δημοφιλή σε αποξηραμένες ανθοσυνθέσεις.

Πηγή:

Επιλόβιο

Eπιλοβιο 100gr 0

Το Επιλοβιο (Epilobium ciliatum) είναι ένα φυτό της οικογένειας Onagraceae, που περιλαμβάνει πάνω από 160 διαφορετικά είδη. Το Επιλόβιο είναι πλέον ένα φυτό που το βρίσκουμε σε ολόκληρο το πλανήτη - σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυτό που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ασία. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. 

Ιστορικά το Επιλοβιο σαν θεραπευτικό βότανο είχε μικρή σημασία και μικρή βιβλιογραφία. Όλα άλλαξαν όταν η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχθηκε από την Αυστριακή διάσημη βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν τον 20ο αιώνα. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή μιας και σε Αυστρία, Γερμανία και Αμερική το βότανο έγινε περιζήτητο. 

Το επιλόβιο στην συγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται ότι έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούν κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού <<Φαρμακευτικά βότανα>> το 1991 όπου αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την συνθετική ουσία ινθομεθαζίν. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη. Το επιλόβιο θεωρείται οτι λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθά σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης θεωρείται ότι ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες. 

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1,5-2 γραμμάρια ξηρό βότανο που το αφήνουμε 10 λεπτά και μετά το πίνουμε έως δύο φορές την ημέρα. Μία το πρωί νηστικοί, και μια το βράδυ πριν κοιμηθούμε είναι το ιδανικό. Να αποφεύγεται η χρήση του σε περίπτωσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού. 

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. πηγη.

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com