Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013




Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ

Πριν λίγες ημέρες στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δημοσιεύτηκαν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια του βατόμουρου. Μια καλλιέργεια με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πλήθος εδαφών, η οποία μάλιστα αυτοφύεται στη χώρα μας είναι τα βατόμουρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν αυξημένα περιθώρια περαιτέρω αύξησης της καλλιέργειας των βατόμουρων, αφού το καταναλωτικό κοινό δείχνει να τα εντάσσει στις διατροφικές του προτιμήσεις εξαιτίας της πλούσιας διατροφικής τους αξίας.
Στη χώρα μας τα βατόμουρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν και να συμβάλουν στην αξιοποίηση αυτών. Ως φυτό, το βατόμουρο, ευδοκιμεί στην Ευρώπη και το γένος Eubatus περιλαμβάνει πολλά είδη που προέρχονται από φυσικές διασταυρώσεις.
Από τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων, με βασική αιτία τη δυσκολία στη διάθεσή τους καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί. Μετά τη συλλογή, η διάθεσή τους πρέπει να είναι άμεση (συντηρούνται 4-6 ημέρες στο ψυγείο). Καταναλώνονται νωποί, αλλά έχουν χρήση και στη ζαχαροπλαστική καθώς και στην παρασκευή φυσικών αρωμάτων και χρωμάτων. Το χρώμα, το μέγεθος του καρπού, η σκληρότητά του, η συνεκτικότητα της σάρκας του, το ph του χυμού κ.α., είναι χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την εμπορευσιμότητά του.
Ως φυτό, το βατόμουρο, ευδοκιμεί στην Ευρώπη και το γένος Eubatus περιλαμβάνει πολλά είδη που προέρχονται από φυσικές διασταυρώσεις γεγονός που κάνει δύσκολη την ταξινόμησή τους. Υπάρχουν φυτά και έρποντα και ορθόκλαδα, και αειθαλή και φυλλοβόλα.
Τα περισσότερα ορθόκλαδα βατόμουρα πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες και μοσχεύματα ριζών, ενώ τα έρποντα πολλαπλασιάζονται κυρίως με καταβολάδες και μοσχεύματα βλαστών. Το ριζικό τους σύστημα είναι πολυετές ενώ οι κληματίδες τους είναι διετείς. Ανάλογα με το είδος απαιτείται διαφορετικό διάστημα χαμηλών θερμοκρασιών προκειμένου να διακοπεί ο λήθαργος και να ανθίσει το φυτό, και αυτό συμβαίνει από το δεύτερο έτος και μετά.
Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη φυτεύοντας φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3,0 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή γίνεται 4-5 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής.
Πριν τη φύτευση εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση. Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-13 χρόνια, ξεκινώντας όπως αναφέρθηκε από το δεύτερο έτος. Η μέση απόδοση μίας φυτείας ανά έτος είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.
Κατά την εγκατάσταση μίας φυτείας βατόμουρων πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες με κυριότερο αυτόν της εξασφαλισμένης, κατά το δυνατόν, διάθεσης του παραγόμενο προϊόντος στην αγορά. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι:
- Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας που θα επηρεάσει αρχικά την καρπόδεση (αν και οι περισσότερες είναι αυτογόνιμες), τον τρόπο συγκομιδής του καρπού (μηχανική ή με το χέρι) αλλά και την εμπορευσιμότητά του.
- Η άρδευση της φυτείας καθώς απαιτούνται περίπου 25 χιλιοστά βροχής ανά εβδομάδα κατά την περίοδο αύξησης των φυτών.
- Τα έξοδα της συγκομιδής, όπως και η μετασυλλεκτική μεταχείριση του καρπού.
- Η φροντίδα που πρέπει να επιδείξει ο γεωργός για την καλή ανάπτυξη των φυτών που περιλαμβάνει το κλάδεμα μόρφωσης και καρποφορίας, την καλλιέργεια του εδάφους και τη ζιζανιοκτονία όπως και τη φυτοπροστασία για την καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013



  GOJI BERRY


Θάμνος μεγάλος με καταγωγή την Ασία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι φυλλοβόλος, με ξυλώδη κορμό, τελικό ύψος 1-4 μέτρα, πολύ γρήγορης ανάπτυξης και όμορφης εμφάνισης. Έχει φύλλα λογχοειδή, ανοιχτοπράσινα και το ιδιαίτερο μώβ-μπλέ άνθος που χαρακτηρίζει όλα τα φυτά της οικογένειας των σολανωδών. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες από -30 έως +40 οC, καθώς και στα άγονα, αλκαλικά ή πετρώδη εδάφη. Προτιμά εδάφη πολύ καλά στραγγιζόμενα και ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, καθώς αναπτύσσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες συστήνεται άρδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατά προτίμηση με σταλάκτες (σταγόνα), για να αποφεύγεται η διαβροχή των φυτών. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2m μεταξύ των γραμμών και 2,5m μεταξύ των φυτών (υπολογίζονται 130-180 φυτά ανά στρέμμα). Η χρήση μυκόριζας στην διαδικασία της φύτευσης, εξασφαλίζει άριστη ανάπτυξη, πολύ γρηγορότερη έναρξη της καρποφορίας και μελλοντικά, μεγαλύτερη αντοχή των φυτών σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το φρούτο γκότζι, γνωστό και ώς "μούρο της ευτυχίας" καταναλώνεται ευρέως στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ, εδώ και πολλούς αιώνες. Θεωρείται "υπερτροφή", με ευεργητικές ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, καθώς είναι ο καρπός με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και πρωτείνες στη φύση. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα, καταναλώνονται ως λαχανικά, επίσης ο φλοιός και τα ξυλώδη μέρη του, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων. 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ελάτε το καλοκαίρι στην Ελλάδα.


Οταν η Ελλάδα δεν έσκυβε το κεφάλι(Η Ελλάδα του Κώστα Μπαλάφα)

Αρωνία: Aronia melanocarpa Γνωρίστε την καλλιέργεια του
http://blog.behnkes.com/wp-content/uploads/2010/07/Aronia-melanocarpa-Viking.jpg
Το φυτό Αρωνία ίσως δεν είναι γνωστό τους περισσότερους καλλιεργητές ή καταναλωτές. Ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά (super food) και για τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να αποτελέσει άλλη μία εναλλακτική καλλιέργεια.


Το Φυτό Αρωνία Aronia melanocarpa, ανήκει στην Οικογένεια Rosaceae. Είναι ευρέως διαδεδομένη και ως Black choceberry

Η Αρωνία είναι φυλλοβόλος θάμνος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 έως 2.5 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το εύρος θερμοκρασιών της καλλιέργειας είναι από -25 έως + 40 βαθμούς κελσίου. Οι δε απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών από αμμώδη έως αργιλώδη.

Το φυτό ανθίζει ανάλογα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο.
http://www.millernursery.com/image/plantPicFiles/SmallWebPics/aroniaMelanocarpaVarElataEP.jpg
Η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 1.20 μέτρα επί της γραμμής και 2.50 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 320 φυτά ανά στρέμμα.

http://www.ars-grin.gov/cor/presentations/Intergeneric%20Pomes%20HTML/IntergenericPomes_slide0053_image042.jpg

Η σπουδαιότητα του φυτού.

Ο καρπός της Αρωνίας περιέχει βιταμίνες :Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p.
Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.



Επιπλέον ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού :
1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
10. 'Εχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
11. Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
12. Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
13. Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.

Ο καρπός του φυτού Αρωνία μπορεί να καταναλωθεί σε μορφές
Μαρμελάδας - κρασιού- λικέρ- χυμού- καρπός νωπός και κατεψυγμένος

Σήμερα στον κόσμο καλλιεργούνται 54.000 στρέμματα στην Ρωσία αλλά και σε μικρότερες εκτάσεις στον Καναδά και την Αμερική. Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της Αρωνίας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας.




Κολιοπάνος Σωτηριος
Γεωπόνος ΑΠΘ Μ.Sc
Από το e-geoponoi.gr

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com