Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκόριζα





ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ (LIQUORICE)

Η Γλυκόριζα (Glycyrhiza glabra) είναι ένα πολυετές φυτό της ελληνικής χλωρίδας. Η ονομασία οφείλεται στη γλυκιά γεύση των ριζών. Φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο, είναι λείο και ισχυρό, με βάση αποξυλωμένη. Οι ρίζες του φυτού έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες, ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης τις συνιστούν για τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η γλυκόριζα συνιστά πολύτιμο φάρμακο. Η γλυκοριζίνη που περιέχει απελευθερώνει το γλυκορητινικό οξύ που έχει παρόμοια χημική δομή με αυτή των επινεφριδίων. Αυτό εξηγεί γιατί η γλυκόριζα επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με της κορτιζόνης. Βοηθά στη θεραπεία του ερεθισμένου λαιμού, του βήχα και του άσθματος καθώς έχει αποχρεμπτική και μαλακτική δράση. Από το συμπυκνωμένο χυμό της ρίζας του φυτού παράγεται η γιάμπολη, η οποία είναι η ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κάποιων από τις παστίλιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την ανακούφιση του λαιμού.

Η Γλυκόριζα είναι αποτελεσματικό φάρμακο για το πεπτικό σύστημα. Λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό. Ελαττώνει τα όξινα επίπεδα του στομάχου, ανακουφίζοντας έτσι από την καούρα. Διαθέτει μια αξιοσημείωτη ικανότητα επούλωσης των στομαχικών ελκών, επειδή δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στα τοιχώματα του στομάχου. Η γλυκοριζίνη χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή φαρμάκων για το έλκος. Επιπλέον, μειώνει τους σπασμούς του παχέος εντέρου.

Η Γλυκόριζα είναι απο τα πιο χρήσιμα θεραπευτικά βότανα, γιατί έχει την ικανότητα να εναρμονίζει και να δένει όλα τα άλλα βότανα σε μία συνταγή. Παράλληλα, καλύπτει την πικρή γεύση άλλων βοτάνων, καθώς είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Για την παρασκευή ενός ζεστού ροφήματος για τον ερεθισμένο λαιμό, το βήχα ή τον στομαχόπονο, χρησιμοποιείστε μία κουταλιά γλυκόριζα για ένα φλυτζάνι νερό. λΑΣυνίσταται να πίνετε δύο με τρία ροφήματα την ήμέρα.

Αφήστε την για 5 λεπτά μέσα στο βραστό νερό και στραγγίστε. Μπορείτε να πίνετε δύο με τρία ροφήματα την ημέρα.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.

 

Λυκίσκος


Η λατινική του ονομασία είναι Humulus lupulus (Λυκίσκος το ζυθοβότανο)και τον συναντούμε με τις ονομασίες λυκίσκος ή αγριόκλιμα.

Είναι γνωστό αναρριχώμενο ζυθοβότανο που ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη. Στην χώρα μας τον συναντούμε αυτοφυή στην Μακεδονία. Είναι πολύχρονη πόα με βλαστούς αναρριχώμενους που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται από τον 11ο αιώνα στη ζυθοποιεία και η ονομασία του τότε ήταν χούμελη, αλλά ποτέ στον παραδοσιακό Αγγλικό ζύθο (ale).

Αρχικά νόμιζαν ότι ενθαρρύνει τη μελαγχολική διάθεση και ότι ο πολύς λυκίσκος στη Γερμανική μπύρα ήταν «κακός για το κεφάλι». Πίστευαν όμως ακόμη ότι έδιωχνε τη χολερική διάθεση και την υπεραιμία και ότι ήταν πιο φυσικό ποτό από τον αγγλικό ζύθο. Ο Λυκίσκος έχει μεγάλα αποθέματα οιστρογόνων με αποτέλεσμα η υπερβολική κατανάλωση μπύρας να μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίμπιντο στους άνδρες.

Τα άνθη του θηλυκού φυτού γνωστά ως κώνοι χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. Ο χαρακτήρας του φυτού μεταβάλλεται σημαντικά με την ηλικία καθώς τα συστατικά του οξειδώνονται.

Οι κώνοι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται φρέσκοι για την αϋπνία και οι αποξηραμένοι κώνοι που χρησιμοποιούνται στα μαξιλάρια για την έλλειψη ύπνου πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε λίγους μήνες γιατί οι παλαιοί αποξηραμένοι κώνοι μπορεί να είναι διεγερτικοί.

Από το βότανο χρησιμοποιούνται οι ανθοταξίες τους που συλλέγονται πριν ωριμάσουν τελείως Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Περιέχει λουπουλίνη, πικρά στοιχεία, ρητίνη, πτητικό έλαιο, τανίνη, οιστρογονικό συστατικό.

Η δράση του είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισηπτική, στυπτική.

Η έντονη χαλαρωτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα το κάνει ωφέλιμο στη θεραπεία της αϋπνίας. Καταπραΰνει την ένταση και το άγχος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αυτή η ένταση καταλήγει σε ανησυχία, πονοκεφάλους και ίσως δυσπεψία. Σαν στυπτικό χορηγείται στη βλεννώδη κολίτιδα. Το αποφεύγουμε όμως όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη, γιατί μπορεί να την επιδεινώσει.

Για την αϋπνία συνδυάζεται με Βαλεριάνα και Πασσιφλόρα.

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρά άνθη και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για τον ύπνο.

Σε βάμμα η δόση είναι 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Γοργόγιαννη,Αιγιάννης (salvia sclarea)


Σάλβια η ερυθρανθής, αϊγιάννης (salvia sclarea), πολυετές φυτό ύψους 40 - 80 cm, με άνθη λευκά στη βάση και κόκκινα στην κορυφή. Τη βρίσκομε σε πετρώδεις και χέρσες εκτάσεις όλης της χώρας. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Συλλέγουμε τους ανθοφόρους βλαστούς.Τσάι του βουνού. Υπάρχουν αρκετά αυτοφυόμενα είδη στην Ελλάδα, με ύψος από 40 έως 50 cm, και άνθη κυρίως κίτρινου χρώματος. Ανθίζουν από την περίοδο του Ιουνίου έως και τον Αύγουστο. Συλλέγουμε το υπέργειο τμήμα του φυτού και ιδιαίτερα τους ανθοφόρους βλαστούς όταν βρίσκονται σε πλήρη άνθηση.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Λεμονοθύμαρο


Το Λεμονοθύμαρο (Thymus citriodorus)

ΣΥΣΦΙΓΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα του λεμονοθύμαρου, αρωματικού φυτού της οικογενείας των εσπεριδοειδών Lamiaceae, με μικρά φύλλα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη διέγερση που προκαλεί, στη δράση των ινοβλαστών και των κερατινοκυττάρων.
Τα αντιγηραντικά στοιχεία προέρχονται από τα εκχυλίσματα των φυτών, των μορίων σύνθεσης ή της βιοτεχνολογίας, εξηγεί ο Lionel de Benedetti, διευθυντής ερευνών γνωστής μάρκας καλλυντικών.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον θέλουμε να μετρήσουμε τα στοιχεία ενός νέου συστατικού, ξεκινάμε από την αφαίρεση των δραστικών του συστατικών με τη βοήθεια των διάφορων διαλυτών, δηλαδή με το νερό, την αλκοόλη και τη γλυκερίνη. Εισάγουμε μετά τα διάφορα εκχυλίσματα που παίρνουμε στους δύο τύπους των καλλιεργημένων κυττάρων. Από τη μια οι ινοβλαστοί, υπεύθυνοι για την παρασκευή του κολλαγόνου, της ελαστίνης και των πρωτεϊνογλυκανίων, και από την άλλη τα κερατινοκύτταρα, κύτταρα της επιδερμίδας, που διασφαλίζονται από τη σωστή λειτουργία ενυδάτωσης της επιφάνειας και αποτελούν φράγμα του δέρματος. Κατόπιν παρατηρούμε τι συμβαίνει.
ΤΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΟΘΥΜΑΡΟΥ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΤΙΝΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Με την καλλιέργεια των δερματικών κυττάρων, το εκχύλισμα του λεμονοθύμαρου διεγείρει με προφανή τρόπο τη δραστηριότητα των κερατινοκυττάρων. Αυξάνει την σύνθεση του φιλαγόνου, συστατικού που συγκρατεί την υγρασία στις εσωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας, διατηρώντας έτσι την ακεραιότητα του ΦΕΠ (φυσικός ενυδατικός παράγοντας). Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει την αφυδάτωση και τις φθορές που αυτή δημιουργεί στο δέρμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το λεμονοθύμαρο δραστηριοποιεί την παραγωγή της λαμινίνης 5 (στοιχείο λιγότερο γνωστό, που επηρεάζει την ανάπτυξη των ιστών), εμποδίζοντας έτσι τη συγκόλληση των στιβάδων της επιδερμίδας και τη δημιουργία ρυτίδων και κυτταρικής χαλάρωσης.
ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΣΥΣΦΙΓΚΤΙΚΟ
Με την παρουσία των ινοβλαστών, το εκχύλισμα του λεμονοθύμαρου δίνει αποτελέσματα εξίσου σημαντικά. Σε λίγες μέρες αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, μάχεται το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, του ενδογενούς μηχανισμού γήρανσης που ευθύνεται σε ποσοστό 50% για τη γήρανση του δέρματος. Η γλυκοζυλίωση προκαλείται από μια χημική αντίδραση της γλυκόζης, που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό, και των ινών του δέρματος, δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η οποία προκαλεί αλλαγή της δομής τους. Οι βλάβες που προκαλεί στον στηρικτικό ιστό, τον αποδυναμώνουν κάνοντάς τον άκαμπτο και σκληρό.
Το λεμονοθύμαρο, βοηθώντας να αυξηθεί η ποσότητα κολλαγόνου, διατηρεί την κυτταρική ελαστικότητα. Επίσης, αναβιώνει την έκκριση της εμιλίνης, μιας μικρής πρωτεΐνης που οι ινοβλαστοί σταματούν να παράγουν μετά τα πρώτα 30-35 χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Η εμιλίνη έχει σταθεροποιητικό ρόλο και είναι σημαντικό να διατηρήσει την παρουσία της, έστω και σε μικρή ποσότητα, ανάμεσα στους ιστούς του δέρματος.
ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΟΘΥΜΑΡΟΥ
Το λεμονοθύμαρο έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γλυκοζυλίωσης μεταξύ των κυττάρων, έχει εντούτοις μικρή επίδοση σε ό,τι αφορά την ενδοκυτταρική γλυκοζυλίωση. Με άλλα λόγια, φρενάρει τη σκλήρυνση των ελαστικών ινών, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα στα «κανονικά» κύτταρα. Θα έπρεπε, λοιπόν, να βρούμε ένα συμπληρωματικό συστατικό. Επιλέξαμε το χρυσόφυλλο, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δραστικό στην αντιμετώπιση της κυτταρικής γλυκοζυλίωσης. Και επίσης το φυτό bocoa, που βοηθάει στη δραστηριοποίηση της σύνθεσης του κολλαγόνου με εμφανή τρόπο. Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, αναμείξαμε τα διαφορετικά συστατικά και τα εισάγαμε σε νέες κυτταρικές καλλιέργειες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Εφόσον τα αποτελέσματα βρίσκονται στο ύψος των προσδοκιών των ερευνητών στο κομμάτι της καλλιέργειας των κυττάρων, προχωράμε στις πρώτες διαμορφώσεις, επιλέγοντας ευπαθή έκδοχα για να μην ελαχιστοποιηθούν οι αντιγηραντικές δυνάμεις των επιλεγμένων εκχυλισμάτων. Επόμενο βήμα είναι να βελτιστοποιηθεί η διείσδυση των συστατικών στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και κάνουμε τα τεστ επί τόπου.
Αυτό που προτείνουμε είναι να συνιστάται στις πελάτισσές σας να προβαίνουν τακτικά σε απολέπιση προσώπου και σώματος, για να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα και να διεγερθεί η κυκλοφορία του αίματος, ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση των συστατικών και να βελτιστοποιηθούν οι κυτταρικές ανταλλαγές.
ΠΗΓΗ .Nouvelles Esthetiques  

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com