Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Λυκίσκος


Η λατινική του ονομασία είναι Humulus lupulus (Λυκίσκος το ζυθοβότανο)και τον συναντούμε με τις ονομασίες λυκίσκος ή αγριόκλιμα.

Είναι γνωστό αναρριχώμενο ζυθοβότανο που ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη. Στην χώρα μας τον συναντούμε αυτοφυή στην Μακεδονία. Είναι πολύχρονη πόα με βλαστούς αναρριχώμενους που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται από τον 11ο αιώνα στη ζυθοποιεία και η ονομασία του τότε ήταν χούμελη, αλλά ποτέ στον παραδοσιακό Αγγλικό ζύθο (ale).

Αρχικά νόμιζαν ότι ενθαρρύνει τη μελαγχολική διάθεση και ότι ο πολύς λυκίσκος στη Γερμανική μπύρα ήταν «κακός για το κεφάλι». Πίστευαν όμως ακόμη ότι έδιωχνε τη χολερική διάθεση και την υπεραιμία και ότι ήταν πιο φυσικό ποτό από τον αγγλικό ζύθο. Ο Λυκίσκος έχει μεγάλα αποθέματα οιστρογόνων με αποτέλεσμα η υπερβολική κατανάλωση μπύρας να μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίμπιντο στους άνδρες.

Τα άνθη του θηλυκού φυτού γνωστά ως κώνοι χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. Ο χαρακτήρας του φυτού μεταβάλλεται σημαντικά με την ηλικία καθώς τα συστατικά του οξειδώνονται.

Οι κώνοι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται φρέσκοι για την αϋπνία και οι αποξηραμένοι κώνοι που χρησιμοποιούνται στα μαξιλάρια για την έλλειψη ύπνου πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε λίγους μήνες γιατί οι παλαιοί αποξηραμένοι κώνοι μπορεί να είναι διεγερτικοί.

Από το βότανο χρησιμοποιούνται οι ανθοταξίες τους που συλλέγονται πριν ωριμάσουν τελείως Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Περιέχει λουπουλίνη, πικρά στοιχεία, ρητίνη, πτητικό έλαιο, τανίνη, οιστρογονικό συστατικό.

Η δράση του είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισηπτική, στυπτική.

Η έντονη χαλαρωτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα το κάνει ωφέλιμο στη θεραπεία της αϋπνίας. Καταπραΰνει την ένταση και το άγχος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν αυτή η ένταση καταλήγει σε ανησυχία, πονοκεφάλους και ίσως δυσπεψία. Σαν στυπτικό χορηγείται στη βλεννώδη κολίτιδα. Το αποφεύγουμε όμως όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη, γιατί μπορεί να την επιδεινώσει.

Για την αϋπνία συνδυάζεται με Βαλεριάνα και Πασσιφλόρα.

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρά άνθη και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για τον ύπνο.

Σε βάμμα η δόση είναι 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com