Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μαλοτήρας,το Κρητικό τσάι του βουνού


Η ονομασία μαλοτίρα προέρχεται από τις ιταλικέςλέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω). Στην ενετοκρατούμενη κρήτη το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών, η οποία περιλαμβάνει 80 περίπου είδη, που φύονται στις παραμεσογείους χώρες, τις Καναρίους νήσους και τη Βόρειο Ασία.
Η μαλοτίρα είναι φυτό πολυετές, που το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Έχει κλάδους λεπτούς και στρογγυλούς, που σκεπάζονται σε όλο το μήκος τους με άφθονο χνούδι.
Τα φύλλα του είναι αντίστοιχα και το μήκος τους είναι από 1-6 εκατοστά, χοντρά, λίγο σαρκώδη, μακρουλά, ελλειψοειδή και σκεπάζονται και αυτά από χνούδι.
Τα άνθη του σχηματίζουν κορύμβους και το χρώμα τους είναι κιτρινόλευκο.
Είναι βότανο εύγευστο και αρωματικό και πολύ δημοφιλές. Η μαλοτίρα έχει χαρακτηρισθεί ως απειλούμενο είδος. Στον Ψηλορείτη η μαλοτίρα πρακτικώς έχει εξαφανισθεί, ενώ στα Λευκά Όρη εκτιμάται ότι έχει απομείνει το 30% των φυσικών πληθυσμών, που υπήρχαν πριν από 30 χρόνια. Αιτία της καταστροφής, εκτός από την υπερεκμετάλλευση, είναι και η αλλαγή του πανάρχαιου συστήματος εκτροφής των αιγοπροβάτων, της μετακινούμενης δηλαδή κτηνοτροφίας. Σε ένα σύστημα συνεχούς εκτροφής με μεταφερόμενες ζωοτροφές στην ίδια ορεινή περιοχή, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της τοπικής χλωρίδας και λόγω υπερβόσκησης, αλλά και λόγω καταπάτησης και καταστροφής, την άνοιξη, των νεαρών σποροφύτων όλων των φυτικών ειδών από τα εκτρεφόμενα ζώα.
Το βότανο ανθίζει από το τέλος Ιουνίου μέχρι το τέλος Ιουλίου. Συλλέγεται στη διάρκεια της ανθοφορίας του και για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα επίγεια τμήματα. Οι συγκομιζόμενες σήμερα ποσότητες μαλοτίρας από φυσικούς πληθυσμούς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής αγοράς, ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη ζήτηση από Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Κρήτης.
Η Μαλοτίρα περιέχει φλαβονοειδείς ουσίες, τριτερπενικά οξέα, αιθέριο έλαιο (διτερπένια, καρβακρόλη, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη).
Τον σιδερίτη τον αναφέρει ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ), ενώ ο Π. Γεννάδιος γράφει ότι ο σιδερίτης ονομάστηκε έτσι από τον Διοσκουρίδη λόγω της ικανότητάς του να θεραπεύει πληγές από σιδερένια αντικείμενα ή κατ' άλλους, από τα δόντια που έχει ο κάλυκας του άνθους που μοιάζουν με αιχμή λόγχης. Υπάρχει όμως και η εκδοχή η ονομασία να προέρχεται, λόγω την μεγάλης ποσότητας σιδήρου που περιέχει, από το έγχυμα του βοτάνου.
Η μαλοτίρα δρα ως αντιφλεγμονώδες, βακτηριοστατικό και αντιοξειδωτικό. Έρευνες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι δρα εναντίον της οστεοπόρωσης και του καρκίνου. Βοηθά το πεπτικό σύστημα, επειδή είναι γαστροπροστατευτικό και προάγει την πέψη. Είναι θερμαντικό, τονωτικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό. Χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού, καθώς επίσης για τις παθήσεις του ουροποιητικού λόγω της διουρητικής της δράσης. Αν προσθέσουμε στο αφέψημα ξυλαράκια κανέλλας και μέλι, έχουμε ένα άριστο μαλακτικό και αντισηπτικό για τον βήχα. Πιστεύεται, τέλος, ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Το βράζουμε για 4 περίπου λεπτά και συνδυάζεται άριστα με την μαντζουράνα.πηγη,emedi

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013


Αλτσχάιμερ: εργαλείο πρώιμης διάγνωσης από Έλληνες ερευνητες

Το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ σχεδίασαν Έλληνες ερευνητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για το πρώτο εργαλείο διάγνωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου που αναπτύσσεται παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πριν ένα χρόνο οι ερευνητές ανακάλυψαν τον μηχανισμό που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Συνεχίζοντας την έρευνα και μελετώντας περαιτέρω τις υπεραγώγιμες ιδιότητες των μιτοχονδριακών μεμβρανών, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τους δείκτες εκείνους που οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου.
Ανάμεσα στους δείκτες περιλαμβάνεται και η πρωτεΐνη Q, ενώ διαπιστώνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσειςψευδαργύρου και χαλκού μπορούν να διευκολύνουν τις βλάβες από την ηλεκτρική θρόμβωση, που προκαλεί την άνοια.
Παρά το γεγονός ότι ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έρευνα.
Παγκοσμίως πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Γερμανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, το ελληνικό τσάι του βουνού έχει θαυματουργές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου.(Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Ειδικότερα, η χορήγηση τσαγιού του βουνού σε ποντίκια για 25 μέρες περιόρισε οιδήματα στον εγκέφαλο κατά 80% περίπου.
«Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού του βουνού για έξι μήνες συμβάλλει σε υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν εννέα μήνες πριν και κατόπιν σταθεροποιεί την κατάσταση του ασθενούς» τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Γενς Πάνκε.
Στόχος των ερευνητών είναι η παρασκευή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος από ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα από την ποικιλία sideritis scardica που συναντάται στην Μακεδονια.πηγη econews.gr

Αγριμόνιο (Agrimonia Eupatoria L.)

Άλλες ονομασίες: Φωνόχορτο, ευπατόριο, ασπροζάκι
Οικογένεια: Rosaceae


Πολυετές ελληνικό φυτό που φτάνει τα 60 εκ. ύψος. Ο βλαστός του είναι κόκκινος, τα φύλλα του πριονωτά και τα άνθη του κίτρινα (τους καλοκαιρινούς μήνες).



Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, το αγριμόνιο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αιματουρία, το άσθμα, το βήχα και τη βρογχίτιδα, τη διάρροια, τη δυσπεψία, τα πρηξίματα και το στραμπούληγμα. Επίσης είναι στυπτικό και επουλωτικό των πληγών.

Για το βήχα και τη βρογχίτιδα πίνετε αφέψημα ανθισμένων κορυφών προσθέτοντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την αιματουρία παρασκευάστε αφέψημα των φύλλων και των ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη διάρροια η θεραπεία που συστήνεται, είναι έγχυμα φύλλων με 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για το στραμπούληγμα αναμείξτε ψιλοκομμένα φύλλα αγριμονίου με πίτυρα και ξύδι. Βράστε το ώσπου να έχει ομοιογενείς υφή και χρησιμοποιήστε το ως κατάπλασμα.πηγη giatrosofia.com

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com