Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αγριοτριανταφυλλιά



Αγριοτριανταφυλλιά            


Η αγριοτριανταφυλλια  είναι θάμνος αυτοφυής σε πλαγιές και ξέφωτα. Ο βλαστός της είναι πολύκλαδος και αγκαθωτός, τα φύλλα της λογχοειδή και οδοντωτά, οι καρποί της κόκκινοι και ωοειδείς με πολλούς σπόρους, τα κυνόροδα, και άνθη λευκά ή ροζ. Ανθίζει την άνοιξη και χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα άνθη και οι καρποί.
Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης και γι΄ αυτό  είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και τη δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάροιας και των κολικών των εντέρων. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών. Το αιθέριο έλαιο θεωρείται πολύ αγνό και ασφελές για χρήση αλλά σπάνια κυκλοφορεί ανόθευτο.
Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σιρόπια και ζεστά ροφήματα με έξοχη γεύση.


Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αντράκλα ή Γλυστρίδα



Η Γλυστρίδα (Portulaca oleracea) είναι ένα φυτό παρεξηγημένο, ένα αυτοφυές φυτό που πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ζιζάνιο και ξυλώνεται από τους κήπους και τους μπαξέδες.
purslane Γλυστρίδα ή Αντράκλα
Photographer: Mary Chariskou
Κι όμως είναι ένα φυτό με πάρα πολλές βιταμίνες και χρηστική αξία που μεγάλωσε αρκετές γενιές στο παρελθόν. Στο εξωτερικό βέβαια δε συμβαίνει το ίδιο πράγμα όπως έχω διαπιστώσει, ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ούτε καν ότι τρώγεται.
Όπως τα περισσότερα φυτά έχει πολλά διαφορετικά ονόματα σε διάφορες ντοπιολαλιές, στη δική μου περιοχή είναι γνωστή ως Γλυστρίδα, όνομα που είναι περιγραφικό κυρίως μια και όταν βράσεις τη γλυστρίδα έχει μια γλυστερή υφή. Φυσικά η λαϊκή σοφία δε το άφησε αυτό απαρατήρητο οπότε όταν κάποιος μιλάει πολύ συνηθίζουμε να τον ρωτάμε αν έφαγε γλυστρίδα.
purslane2 Γλυστρίδα ή Αντράκλα
Photographer: Mary Chariskou
Τη δική μου γλυστρίδα την απέκτησα τυχαία κάποια άνοιξη όταν αγόρασα μερικούς κατιφέδες. Γύρω από τους κατιφέδες άρχισαν να φυτρώνουν κάποια αγριόχορτα που σύντομα ανακάλυψα πως ήταν γλυστρίδες.
Αντί να τις πετάξω, τις μεταφύτευσα σε άλλη γλάστρα αφενώς για να μη μου πνίξουν τους κατιφέδες, αφετέρου για να διατηρήσω τις γλυστρίδες και να κρατήσω τον σπόρο τους. Η γλυστρίδα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ευτυχισμένη σε μια γλάστρα ή ζαρτινιέρα.
Οι σπόροι της Γλυστρίδας βγαίνουν αφού ανθίσει πρώτα και είναι μικροσκοπικοί, μαύρης σχεδόν απόχρωσης. Θα τους δείτε μέσα σε “κυπελάκια” που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών. Επειδή είναι μικροσκοπικοί, αν ανοιξουν τα “κυπελάκια” διασκορπίζονται με τον αέρα πολύ εύκολα οπότε πρέπει να έχετε το νου σας για να προλάβετε τα κυπελάκια την ώρα που ανοίξουν. Για να συγκεντρώσετε το σπόρο μπορείτε να πάρετε ένα πιατάκι και να τινάξετε επάνω του τις ακρες των κλαδιών. Οι σπόροι θα πέσουν μέσα στο πιατάκι σας πολύ εύκολα.
Τα άνθη της γλυστρίδας είναι μικρά και κίτρινα. Αν σκοπεύετε να φάτε την γλυστρίδα καλό είναι να την μαζεύετε πριν ανθίσει και σποριάσει.
Τους σπόρους της γλυστρίδας μπορείτε να τους φυτέψετε νωρίς την άνοιξη και τα φύλλα της μπορείτε να τα συλλέγετε ως αργά το φθινόπωρο. Πρακτικά δε χρειάζεται καμία φροντίδα παρά μόνο λίγο νεράκι.

Ωφελιμότητα της Γλυστρίδας

Η γλυστρίδα θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που κατεβάζουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικών, όπως και βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνη Ε, σιδήρου, κ.α. Από την αρχαιότητα θεωρούσαν πως είχε διουρητική και επουλωτική δράση. Η θερμιδική της αξία είναι υπερβολικά μικρή μια περιέχει περίπου 15 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
ΠΗΓΗ.SheBlogs logo

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΒΗΧΑ-ΒΡΟΓΧΙΚΑ 


1)Στις χρόνιες βρογχίτιδες, εξαίρετο φάρμακο είναι το σκόρδο.Πρέπει να τρώγεται ωμό.
2)Σε δύο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ. άνθη και φύλλα δεντρομολόχας και πίνουμε από ένα ποτήρι του κρασιού πρωί και βράδυ.

3)    Σ' ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 5 γρ από τα άνθη (όχι τα φύλλα) του φυτού, που είναι γνωστό με τα ονόματα (βηχάνι, γλυκομάνα και χαμαιλεύκη. Είναι ένα θαυμάσιο βότανο για κάθε είδους βήχα, καθώς και για το "ανεμοπύρωμα".

4)    Βράζουμε κουκούτσια κυδωνιών ή τα αφήνουμε να μουσκέψουν αρκετές ώρες στο νερό, χωρίς να βράσουν. Θα σχηματιστεί ένα πηχτό υγρό που μαλακώνει το βήχα. Πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζανάκι του καφέ. Πρέπει να το αποφεύγουν, όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

5)    Βράζουμε σε δυο ποτήρια νερό 8 γρ χαμοθρουμπίδι. Όταν το βγάλουμε απ' τη φωτιά, προσθέτουμε 8 γρ μενεξέδες και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Προσθέτουμε και μέλι και πίνουμε δυο φορές την ημέρα. Είναι θαυμάσιο φάρμακο για το βήχα.

6)    Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας και πίνουμε τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες.


7)    Ρίχνουμε 15 γρ φύλλα ευκαλύπτου σε δυο ποτήρια νερό, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Δίνουμε στον ασθενή να πιει ένα φλιτζάνι το πρωί, με ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Το βράδυ πριν κοιμηθεί, του δίνουμε να πιει ένα πολύ ζεστό φλιτζάνι απ' το ίδιο αφέψημα. Σε περίπτωση επίμονου βήχα, χρησιμοποιούμε τον ευκάλυπτο και μ' άλλο τρόπο. Βράζουμε 100 γρ φύλλα σ' έξι ποτήρια νερό κι ο ασθενής κουκουλωμένος με μια χοντρή πετσέτα που σκεπάζει και το σκεύος με το καυτό αφέψημα, στέκεται από πάνω απ' το σκεύος και προσπαθεί να εισπνέει τους υδρατμούς, όσο πιο βαθιά μπορεί.

8)    Για βήχα σπασμωδικό, όταν ο άρρωστος βασανίζεται να βγάλει τις βλέννες και γενικά για τα βρογχικά, θα χρησιμοποιήσουμε ένα φυτό, γνωστό με τα ονόματα ασπροπρασιά, σκουλόχορτο, καλάνθρωπος, μαρμαράκι. Ρίχνουμε 15 γρ του φυτού αυτού και 15 γρ δεντρομολόχας σε δυο ποτήρια καυτό νερό και μετά από ένα τέταρτο, τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε  και μέλι, επειδή η γεύση τους είναι πολύ πικρή. Πίνουμε δυο  φλιτζάνια τη μέρα.

9) Ωφέλιμος για τα βρογχικά κι εξαιρετικά μαλακτικός και αποχρεμπτικός είναι ο μαϊντανός. Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια σε γάλα, προσθέτουμε και μέλι και πίνουμε το αφέψημα  ζεστό.

10)    Μπορούμε να φπάξουμε μόνοι μας ένα σιρόπι, που καθαρίζει τους βρόγχους. Κοπανίζουμε φρέσκο λάχανο κι ύστερα το στίβουμε σε τουλπάνι να βγει ο χυμός, ή το περνάμε από αποχυμωτή. Ρίχνουμε μέσα λίγο μέλι και δίνουμε στον ασθενή να πιει το αφέψημα.

11)    Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ άνθη και φύλλα μανιζουράνας και τα αφήνουμε δέκα λεπτά. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού μέλι και πίνουμε ένα πολύ ζεστό φλιτζάνι απ' το αφέψημα την ημέρα κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

12)    Βράζουμε χαρούπια, προσθέτουμε μέλι στο αφέψημα και πίνουμε πολλές φορές τη μέρα.

13)    Βράζουμε 3-4 γρ φύλλα μποράντσας σ' ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε και λίγο μέλι και το πίνουμε ζεστό, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Είναι θαυμάσιο αντιβηχικό, αλλά ωφελεί και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

14)    Ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό φύλλα και άνθη του φυτού, που στην κοινή γλώσσα λέγεται μπετόνικα ή πριονίιης και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε ένα ποτηράκι κρασιού το πρωί.

15)    Σε δυο ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε 10-12 γρ από άνθη του φυτού, που είναι γνωστό με τα ονόματα φλομόχορτο, φλόμος, μελίσαντρος, καλάνθρωπος, αλεπούσι, αλεπουκιά. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού απ' το αφέψημα με λίγο μέλι, τη ημέρα κι ένα φλιτζάνι το βράδυ, προτού κοιμηθούμε. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα βρογχικά.

16)    Σε τρία ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε 40 γρ ξερά φύλλα από πολυτρύα, τα αφήνουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Πίνουμε το έγχυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι θαυμάσιο φάρμακο για το βήχα και ξεφλογίζει τα βρογχικά.

17)    Σε δυο ποτήρια νερό, βράζουμε 12 γρ από το φυτό, που είναι γνωστό με τα εξής ονόματα: ακόνιζα, νεροκόνυζος, νεροκολλησιά, κρεμνόχορτο, μάτι του Χριστού, αγριοσκάρφι, ψυλλήθρα. Πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού (όχι εντελώς γεμάτο) απ' το αφέψημα την ημέρα. Δεν πρέπει να υπερβούμε αυτή τη δόση. Είναι θαυμάσιο για τις φλογώσεις των βρόγχων και για το βήχα, για μας βοηθάει να βγάζουμε τις βλέννες.

18)    Εξαίρετο επίσης για τα βρογχικά και το βήχα είναι το σαλέπι.

19)    Σ' ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ τρυφερές κορφές πεύκου και τις αφήνουμε για δέκα λεπτά. Δίνουμε στον ασθενή που πάσχει από βρογχικά ένα ποτήρι το πρωί κι ένα το βράδυ. Κάνει πολύ καλό στους ασθενείς με ευαίσθητους βρόγχους.
20)Οσοι υποφέρουν από βρογχικά συνιστάται να τρώνε πράσο, επειδή είναι μαλακτικό για τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μάραθο

Κάντε κλικ για να δείξει "Μάραθο" αποτέλεσμα 20Κάντε κλικ για να δείξει "Μάραθο" αποτέλεσμα 14
 Μάραθο ή µάλαθρο Χρησιμοποιείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και
 πιστεύεται ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Μάλιστα, λέγεται ότι το όνομά του
 προέρχεται από το ρήμα μαραίνω που σημαίνει αδυνατίζω. Στην Ελλάδα
 το συναντούμε ως αυτοφυές σε ξηρούς τόπους. Η καλλιέργειά του γίνεται 
με σπόρους που σπέρνονται σε σειρές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: 
Οι ώριμοι καρποί (αποξηραμένοι), που 

συλλέγονται το φθινόπωρο.
Χρήση: 
Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του

 πεπτικού συστήματος, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους, 
αλλά και για τους κολικούς. Το έγχυμα (με την προσθήκη μελιού) χρησιμοποιείται 
για τη βρογχική καταρροή (και σε παιδιά).
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στη γαλουχία. 

Έχουν αναφερθεί περιστασιακές αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους
 βλεννογόνους. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη. 

Βερμπάσκο ή φλόμος



Πρόκειται για ένα πολύ κοινό φυτό στη χώρα μας, που μπορεί επίσης να

 πολλαπλασιαστεί και με την καλλιέργεια σπόρων. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη, αποξηραμένα σε σκιά σε ξηρές 
εποχές, στον αέρα. Τα συλλέγουμε από τα διετή φυτά από τον Ιούλιο
 μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Χρήση: 
Το έγχυμα ενδείκνυνται για τον παραγωγικό βήχα και τη
 βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Το έγχυμα πρέπει να διηθείται με πανί, για να
 απομακρύνονται οι τρίχες που έχει το φυτό. 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013


Παλι απόψε μεθυσμένος
Στίχοι:  
Γιάννης Πουλόπουλος
Μουσική:  
Γιάννης Πουλόπουλος

Πάλι απόψε μεθυσμένος
πάλι απόψε ζαλισμένος
και περπατώ παραπατώ
Θέλω σπίτι μου να πάω
και τη μάνα μου να δω
μα πήρα λάθος το στενό

Και πριν να `ρθεί το πρωινό
στο στέκι σου εκεί μπροστά
απ’ τον καημό σου ήπια ξανά
απ’ τον καημό σου ήπια ξανά

Πάλι απόψε μεθυσμένος
πάλι απόψε ζαλισμένος
και περπατώ παραπατώ
ήπια στο γυαλί τον πόνο
μα έτσι τά `φερε η ζωή
πια να μην είμαστε μαζί

 Δε σε μπορώ - 1968      
 
Στίχοι:  
Κώστας Λιακάκος
Μουσική:  
Νίκος Καλλίτσης

Μια πάνω
και μια κάτω με γκρεμίζεις
ζωή σ’ αρέσει
να με βασανίζεις

Δε σε μπορώ
βρε ζωή δε σε μπορώ
τόσο να σε λαχταρώ
κι όμως να μη σε χαρώ

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω
έτσι δεν αξίζει να σε ζήσω
Ανεβαίνω κατεβαίνω
πέφτω στη στροφή
μα θα πατήσω κάποτε και στην κορφή

Δε σου γυρεύω
τίποτε μεγάλο
μόνο φαρμάκι
μη με ποτίζεις άλλο

Κι αν σου μιλώ
βρε ζωή κι αν σου μιλώ
τις κουβέντες μου χαλώ
δε θα βρω από σε καλό

Αναψε τώρα τη φωτιά

Στίχοι:  
Θανάσης Μαργαρίτης
Μουσική:  
Σταύρος Κουγιουμτζής

Έντυσα την αγάπη μου
βασιλικό και δυόσμο
ένα τραγούδι όνειρο
που σεργιανάει στον κόσμο.

Άναψε τώρα τη φωτιά
η νύχτα να περάσει
και τ’ ανθισμένο χέρι σου
γλυκά να μ’ αγκαλιάσει.

Στην λυπημένη σου αυλή
ανθούς, πουλιά φυτεύω
παράθυρο τα μάτια σου
τον κόσμο ν’αγναντεύω.

Άναψε τώρα τη φωτιά
η νύχτα να περάσει
και τ’ ανθισμένο χέρι σου
γλυκά να μ’ αγκαλιάσει.


 Ποιός είδε την αγάπη μου

Στίχοι:  
Γιάννης Κακουλίδης
Μουσική:  
Νότης Μαυρουδής

Ο ήλιος φέρνει συμφορές και το φεγγάρι πόνους
και σέρνομαι στις ερημιές και τρέχω μες στα βράχια.
Ποιος είδε την αγάπη μου με τα θλιμμένα μάτια;

Τις νύχτες παίρνω μοναχός βαριά τα βήματά μου
κι όλο ρωτάω τα βουνά και τα βαθιά σκοτάδια, 
ποιος είδε την αγάπη μου με τα θλιμμένα μάτια.



Τα γιορτινά σου φόρεσε - 1964      

Στίχοι:  
Γιάννης Κακουλίδης
Μουσική:  
Νότης Μαυρουδής
        Γ.ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Σαν φύγεις για τον πηγεμό, 
στο μέτωπο ένα αστέρι.
Ποιο αστέρι είναι παγωνιά
ποιο δάκρυ είναι θλίψη.

Τα γιορτινά σου φόρεσε
αγάπη μου για μένα, 
τ’ αστέρια όλα να σε δουν, 
να στέκουν μαγεμένα.

Το μολυβένιο ουρανό, 
το χάρο μην ακούσεις
κι αν βρεις τ’ αθάνατο νερό
φέρτο για να με λούσεις.

Τα γιορτινά σου μη φοράς
αγάπη μου θλιμμένη.
Ο ήλιος και οι ουρανοί, 
πάνε κι αυτοί χαμένοι.



Στίχοι:  

Μουσική:  
Γ.Ζωγράφος

Ήμουν εγώ κι ήσουν εσύ
κι ήμουνα νιος κι ήσουνα νια
κι είπες θα κάνουμε πανιά
να πάμε στ’ όμορφο νησί.

Κι είπες θα κάνουμε πανιά
μα πέσαμε σ’ απανεμιά.

Κι είχες λαχτάρα περισσή
κι ένοιωθα τόση αποθυμιά
να πάμε στ’ όμορφο νησί
με τα κουπιά και τα πανιά.

Να πάμε στ’ όμορφο νησί
μα πέσαμε σ’ απανεμιά.


Κάποιος γιορτάζει - Μαρία Φαραντούρη & Λάκης Παππάς 

Στίχοι: Σπύρος Παππάς
Μουσική: Γιάννης Αργύρης
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη & Λάκης Παππάς ( Ντουέτο )

Άλλες ερμηνείες: 
Πόπη Αστεριάδη
Γιώργος Ζωγράφος

Σαν να 'ταν όνειρο απόψε 
γέλια χαρές με ξυπνήσαν
λες και να γιόρταζε όλη η γη
Χρόνια πολλά ακουγόταν 
να ζήσεις χίλια χρόνια
καθένας έλεγε μίαν ευχή


Νόμιζα πως ονειρευόμουν
Ψίθυροι μοιάζαν μακρινοί
Σαν να τραγούδαγαν ποτάμια
Πουλιά και ουρανοί

Κάποιος γιορτάζει που να ξέρω
Που να θυμάμαι τι να πω
Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει, δε με νοιάζει
Κάποιος γιορτάζει μα το βρήκα είμαι εγώ


Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου

Μουσική: Γιάννης Γκούμας
Πρώτη εκτέλεση: Πόπη Αστεριάδη

Μικρέ μου άνεμε, πικρό μου αίμα
Παίζουν στα χέρια σου μήλα σπαθιά
Τα χείλη μέσα μου δεν έχουν τέρμα
Μου 'φυγες άνοιξη, πικρή φωτιά
Άνεμε δρόμε μου θα σε φιλήσω 
Έρωτα πόνε μου θα σου το πω
Πάνω στο δέρμα μου πόνους θ αφήσω
Στη μέσα θάλασσα θ αναστηθώ
Πρωί στο κύμα σου πώς να μιλήσω
Παρά στην άμμο σου πώς να το πω
Νησί τα χέρια σου τι να φιλήσω
Κραυγή το αίμα σου και πώς να πιω
Πρωί το στήθος σου τι να κρατήσω
Μικρά τα κύματα πώς να διαβώ
Πίνουν τα χείλη σου κι αν τα φιλήσω
Βροχή τα μάτια σου και θα πνιγώ


Στίχοι - Μουσική: Βάσω Αλαγιάννη

Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

Άλλες ερμηνείες: 
Μπάμπης Τσέρτος
Μανώλης Λιδάκης

Απόψε είμαστε κι οι δυο μας σιωπηλοί
ακόμα και οι λέξεις φοβήθηκαν τα χείλη 
το ξέρω θα μου δώσεις ένα φιλί
και θα μου πεις να μείνουμε δυο φίλοι

Δε θέλω να 'μαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί
Θέλω να μη θυμάμαι
κι ούτε να ξέρω πού θα πας και ποια είναι αυτή
Θέλω ένα όνειρο μονάχα να 'ναι
κι όταν ξυπνήσω το πρωί να είσαι εκεί
για να μου πεις να μη φοβάμαι

Δώσ' μου λοιπόν το τελευταίο μας φιλί
και ας καπνίσουμε μαζί κι ένα τσιγάρο
και φύγε μη γυρίσεις να με δεις
δε θέλω να με βλέπεις να πονάω

Δε θέλω να 'μαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί
Θέλω να μη θυμάμαι
κι ούτε να ξέρω πού θα πας και ποια είναι αυτή
Θέλω ένα όνειρο μονάχα να 'ναι
κι όταν ξυπνήσω το πρωί να είσαι εκεί
για να μου πεις να μη φοβάμαι

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com