Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αντράκλα ή Γλυστρίδα



Η Γλυστρίδα (Portulaca oleracea) είναι ένα φυτό παρεξηγημένο, ένα αυτοφυές φυτό που πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ζιζάνιο και ξυλώνεται από τους κήπους και τους μπαξέδες.
purslane Γλυστρίδα ή Αντράκλα
Photographer: Mary Chariskou
Κι όμως είναι ένα φυτό με πάρα πολλές βιταμίνες και χρηστική αξία που μεγάλωσε αρκετές γενιές στο παρελθόν. Στο εξωτερικό βέβαια δε συμβαίνει το ίδιο πράγμα όπως έχω διαπιστώσει, ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ούτε καν ότι τρώγεται.
Όπως τα περισσότερα φυτά έχει πολλά διαφορετικά ονόματα σε διάφορες ντοπιολαλιές, στη δική μου περιοχή είναι γνωστή ως Γλυστρίδα, όνομα που είναι περιγραφικό κυρίως μια και όταν βράσεις τη γλυστρίδα έχει μια γλυστερή υφή. Φυσικά η λαϊκή σοφία δε το άφησε αυτό απαρατήρητο οπότε όταν κάποιος μιλάει πολύ συνηθίζουμε να τον ρωτάμε αν έφαγε γλυστρίδα.
purslane2 Γλυστρίδα ή Αντράκλα
Photographer: Mary Chariskou
Τη δική μου γλυστρίδα την απέκτησα τυχαία κάποια άνοιξη όταν αγόρασα μερικούς κατιφέδες. Γύρω από τους κατιφέδες άρχισαν να φυτρώνουν κάποια αγριόχορτα που σύντομα ανακάλυψα πως ήταν γλυστρίδες.
Αντί να τις πετάξω, τις μεταφύτευσα σε άλλη γλάστρα αφενώς για να μη μου πνίξουν τους κατιφέδες, αφετέρου για να διατηρήσω τις γλυστρίδες και να κρατήσω τον σπόρο τους. Η γλυστρίδα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ευτυχισμένη σε μια γλάστρα ή ζαρτινιέρα.
Οι σπόροι της Γλυστρίδας βγαίνουν αφού ανθίσει πρώτα και είναι μικροσκοπικοί, μαύρης σχεδόν απόχρωσης. Θα τους δείτε μέσα σε “κυπελάκια” που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών. Επειδή είναι μικροσκοπικοί, αν ανοιξουν τα “κυπελάκια” διασκορπίζονται με τον αέρα πολύ εύκολα οπότε πρέπει να έχετε το νου σας για να προλάβετε τα κυπελάκια την ώρα που ανοίξουν. Για να συγκεντρώσετε το σπόρο μπορείτε να πάρετε ένα πιατάκι και να τινάξετε επάνω του τις ακρες των κλαδιών. Οι σπόροι θα πέσουν μέσα στο πιατάκι σας πολύ εύκολα.
Τα άνθη της γλυστρίδας είναι μικρά και κίτρινα. Αν σκοπεύετε να φάτε την γλυστρίδα καλό είναι να την μαζεύετε πριν ανθίσει και σποριάσει.
Τους σπόρους της γλυστρίδας μπορείτε να τους φυτέψετε νωρίς την άνοιξη και τα φύλλα της μπορείτε να τα συλλέγετε ως αργά το φθινόπωρο. Πρακτικά δε χρειάζεται καμία φροντίδα παρά μόνο λίγο νεράκι.

Ωφελιμότητα της Γλυστρίδας

Η γλυστρίδα θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που κατεβάζουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικών, όπως και βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνη Ε, σιδήρου, κ.α. Από την αρχαιότητα θεωρούσαν πως είχε διουρητική και επουλωτική δράση. Η θερμιδική της αξία είναι υπερβολικά μικρή μια περιέχει περίπου 15 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
ΠΗΓΗ.SheBlogs logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com