Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η Ομβριακή στο βάθος μέσα από τα χωράφια.



Σύντομο Ιστορικό της Ομβριακής

Εκτυπώσιμη μορφήΣτείλτε σε ένα φίλοΕξαγωγή σε PDF
Διαβάζουμε εκεί: «Εδώθεν της λίμνης επάνω εις την τραμουντάνα είναι το χωρίον Νεβρακή. Δουλεύουν και ετούτοι την λίμνην και τα χωράφια τους. Τούτο το χωρίον  πρώτον ήταν ως πενήντα σπίτια, τώρα όμως προ δέκα χρόνια, εβλάστησεν αυτή η χώρα ένα υποκείμενον άξιον (Αναγνώστην Αγγελακό­πουλον), όστις και άνθρωπος, με την καλήν διοίκησιν του και επιμέλειαν, ε­πάσχισε με κάθε τρόπον, δια ν' αυξήσει την πατρίδα του, να την κάμει πρωτεύουσαν και ονομαστήν των γειτόνων της, καθώς και την έκαμε. Από πε­νήντα σπίτια, οπού ήτον προ δέκα χρόνων, τώρα έφθασε να είναι τριακό­σιες φαμελίες και εις αύξησιν πηγαίνει. Έχουν τόπον γεωργικόν και τό­πον ξεχωριστά μπατάλικον, οπού βοσκούν τα ζώα των. Εβγαίνοντας απ' αυτήν την χώραν, κατά ανατολάς έως ένα τέταρτον της ώρας, εμβαίνεις εις τον μεγάλον δρόμον. Ευρίσκεις ένα νερόν, όπου ποτίζουν οι διαβάται τα ζώα των».
Επόμενη αναφορά από τον Άγγλο περιηγητή-γιατρό Henry Holland στα 1812. Στην πορεία του από Λαμία προς Λάρισα και μετά το πέρασμα στον αυχένα Δερβέν-Φούρκα, γράφει, «κατεβήκαμε στο χάνι του Δερβένι (προφανώς Δραχμάναγα) από κει συνεχίσαμε την κατάβασή μας προς μια εκτεταμένη πεδιάδα στης οποίας το δυτικό άκρο βρίσκεται η λίμνη Δουχωρίου (Δαουκλί)… και δυό τρία μικρά χωριά στις όχθες της. Σ’ ένα απ’ αυτά το Δουχώρι (Δαουκλί) περάσαμε σε κοντινή απόσταση. Στα βόρεια βρίσκεται άλλη μια οροσειρά μικρού ύψους, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί μέρος της οροσειράς της Όρθρυος. Στην πλαγιά της βρίσκεται μια μικρή πόλη, το Αβράχι (Ομβριακή), η οποία κατοικείται από γεωργούς και βοσκούς και είναι ιδιοκτησία του Βελή-Πασά».
Στην Ομβριακή  την εποχή εκείνη, δεν φαίνεται να έμενε μεγάλος αριθμός Τούρκων. Ο Αγάς και οι συγγενείς του, λίγοι ακόμα Τούρκοι και η φρουρά που αύξανε σημαντικά σε περιόδους αναταραχών. Κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν έδρα του Αγά, Διοικητή της περιοχής και σύμφωνα με διηγήσεις παλαιοτέρων κατά το έτος 1859 ο ίδιος έφερε μαστόρους από την Ήπειρο για να του χτίσουν το Σαράι του και τους στρατώνες, οι οποίοι μετά το πέρας των εργασιών τους παρέμειναν μόνιμα στο χωριό.
Στην Ομβριακή, το 1932, χτίζεται (ή ανακατασκευάζεται) το Δημοτικό Σχολείο του χωριού από τους: Γιάννη Καρανικούλη, Ζήση Βραζιώτη, Γεώργιο Σιούτη (Καζάκη), Γεώργιο Δημόκα (Μούζαρη), Γιάννη Σιούτη (Καζάκη), Γιάννη Μουκούλη, Κώστα Μουκούλη (Ντραγάτη), Ηπειρωτών μαστόρων από την Δροσοπηγή της Ηπείρου. Είναι ένα από τα έργα τα σπουδαιότερα έργα των «Καντσιωτών» μαστόρων από το 1747 μέχρι το 1970, όπως αναφέρουν στη Ιστοσελίδα τους οι Δροσοπηγιώτες ( η Δροσοπηγή βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Ηπείρου,  στα όρια Ηπείρου - Μακεδονίας και ανάμεσα στις βουνοκορφές της Πίνδου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com