Το Επιλοβιο (Epilobium ciliatum) είναι ένα φυτό της οικογένειας Onagraceae, που περιλαμβάνει πάνω από 160 διαφορετικά είδη. Το Επιλόβιο είναι πλέον ένα φυτό που το βρίσκουμε σε ολόκληρο το πλανήτη - σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυτό που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ασία. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού.
Ιστορικά το Επιλοβιο σαν θεραπευτικό βότανο είχε μικρή σημασία και μικρή βιβλιογραφία. Όλα άλλαξαν όταν η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχθηκε από την Αυστριακή διάσημη βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν τον 20ο αιώνα. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή μιας και σε Αυστρία, Γερμανία και Αμερική το βότανο έγινε περιζήτητο.
Το επιλόβιο στην συγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται ότι έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούν κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού <<Φαρμακευτικά βότανα>> το 1991 όπου αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την συνθετική ουσία ινθομεθαζίν. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη. Το επιλόβιο θεωρείται οτι λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθά σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης θεωρείται ότι ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1,5-2 γραμμάρια ξηρό βότανο που το αφήνουμε 10 λεπτά και μετά το πίνουμε έως δύο φορές την ημέρα. Μία το πρωί νηστικοί, και μια το βράδυ πριν κοιμηθούμε είναι το ιδανικό. Να αποφεύγεται η χρήση του σε περίπτωσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. πηγη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου