Θυμάρι
Θυμάρι |
Η χρήση του θυμαριού εστιάζεται κυρίως στην καταπολέμηση των στομαχόπονων, της γρίπης αλλά και του βήχα. Το θυμάρι έχει αντιμικροβιακή και βακτηριοκτόνα δράση γι'αυτό και τα παλαιότερα γιατροσόφια σύστηναν σούπες με μοσχάρι και άλλα δυναμωτικά συστατικά αλλά και θυμάρι.
Στη σημερινή εποχή, χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική, καθώς στη χώρας μας φυτρώνει σχεδόν παντού, ανεξαρτήτως υψομέτρου.
Που φύεται: Σε όλες τις περιοχές που είναι ξερές και χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση.
Πότε μαζεύεται: Κυρίως Μάιο με Οκτώβριο.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Το άνθος των κλαδιών.
Περιέχει: Πικρές ουσίες, αντιβιοτικά, ταννίνη, φαινόλες κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιβηχικό, παρασιτοκτόνο, μικροβιοκτόνο, χωνευτικό, αντικαταθλιπτικό, αντινευρωτικό, αγχολυτικό, εμμηναγωγικό, αντισηπτικό, αντιγριπικό, αντιαναιμικό κλπ.
Χρήσεις: