Παλιούρι σπόρος ( Paliurus spina-christi fructus tot ) ( Jerusalem Thorn- Garland Thorn- Christ's Thorn- Crown of Thorns fruit whole )
Το παλέουρο ή παλιούρι ή πάλιουρας ή τσαλί (Paliurus Spina-Christi, Jerusalem thorn, Christ’s thorn), είναι είδος φυλλοβόλου ακανθώδους θάμνου της οικογένειας των Ραμνοειδών (Rhamnaceae), που ευδοκιμεί στην περιοχή της Μεσογείου, νοτιοδυτικά αυτής και στην Κεντρική Ασία, από την Ισπανία και το Μαρόκο ως το Ιράν και το Τατζικιστάν. Ονομάζεται και «αγκάθι του Χριστού» επειδή σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού πριν από τη Σταύρωση φτιάχτηκε με τα κλαδιά του και για την εν λόγω χρήση του στη σκηνή διαπόμπευσης γίνεται σε τρία από τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Τα αγκάθια του θάμνου διατάσσονται σε ζεύγη, με το ένα αγκάθι να είναι ευθύ και διεισδυτικό και το άλλο να έχει το σχήμα άγκιστρου έτσι ώστε να παγιδεύει το «θύμα». Η ιδιαίτερη αυτή, ακανθώδης και πυκνή διάταξη των κλάδων του θάμνου το καθιστούν ιδανικό για την περίφραξη εξωτερικών χώρων. Η ονομασία παλιούρι καθώς και ο αντίστοιχος λατινικός όρος, είναι μάλλον άγνωστης ετυμολογίας. Η ονομασία τσαλί φαίνεται να είναι τουρκικής προελεύσεως τουρκ. λ. cali = βάτος].
Ως φαρμακευτικό βότανο (medicinal plant), χρησιμοποιείται κυρίως ο καρπός του θάμνου ο οποίος περιέχει αλκαλοειδή και ταννίνες και εκτιμάται, ως επί το πλείστον, για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, στυπτικές και διουρητικές του ικανότητες. Ο Γαληνός το συνέστηνε για τους λίθους της ουροδόχου κύστεως. Το αφέψημα αποξηραμένου φρούτου (1 κ σούπας/500ml νερό, βράζουμε για 10 λεπτά και σουρώνουμε) καταναλώνεται για το βήχα, το άσθμα, τη διάρροια, την υπέρταση, τον καθαρισμό του αίματος σε φλεγμονές. Συνδυάζεται άψογα με τον κοινό λιναρόσπορο (Linum), το τίλιο (Tília cordáta), την πριμούλα (Prímula véris), το πεντάνευρο (Plantágo major), τη σάλβια (Salvia officinalis), την άγρια μολόχα (Malva sylvestris) σε περιπτώσεις άσθματος και (οξείας) βρογχίτιδας. Θεωρείται ότι έχει καθαρκτική δράση στο παχύ έντερο, ενώ καταπολεμά την παραμορφωτική αρθρίτιδα – γι αυτό και καταναλώνεται συχνά από ηλικιωμένους. Εξωτερικά φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση εστιών εκζέματος χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.