Ο χωριάτικος παραδοσιακός τραχανάς είναι στα χωριά μας ένα από τα αγαπημένα φαγητά του χειμώνα. Παρακάτω παραθέτουμε τα σταδία παρασκευής του στο τόπο μας.Τα συστατικά του είναι στην προκειμένη περίπτωση ,10 κιλά σιτάρι σκληρό καλά πλυμένο και κομμένο σε ψηλή σήτα σφυρόμυλου και 15 κιλά γάλα πρόβειο.
Στο πρώτο στάδιο έχουμε έτοιμο το σιτάρι Βράζουμε το γάλα σε γανωμένο καζάνι και μόλις αρχίσει ο βρασμός
ρίχνουμε το σιτάρι ανακατεύοντας, αυτό λέγεται "πνίξιμο του τραχανά"
Τον αφήνουμε για λίγο να κρυώσει στο καζάνι και τον βγάζουμε με την κουτάλα
Τον τρίβουμε στο κόσκινο που είναι για τραχανά
Τέλος τον απλώνουμε για να στεγνώσει για λίγες ημέρες και μετά τον αποθηκεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου