Στο χωριό μας πριν 30-40 χρόνια όταν κάθε σπίτι είχε ακόμη τον φούρνο του έξω σε μια άκρη
της αυλής,οι νοικοκυρές της εποχής( ιδίως τις γιορτινές μέρες)" ψένανε "πίτες, λαχανόπιτα, κυρίως που ήταν η πιο δημοφιλής πίτα.
Τότε πιτσιρικάδες καθώς γυρνούσαμε σε όλο το χωριό τραγουδώντας τα κάλαντα "τρυπούσαν"
οι μύτες μας από την μυρωδιά της λαχανόπιτας και του φρέσκο-ψημένου ψωμιού.
Μνήμες"ακριβές" ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό ενός
παιδιού, ακόμη τώρα περισσότερο που το στοιχείο του
ατομισμού του νέο-ευδαιμονισμού και του λεγομένου καθωσπρεπισμού τείνουν να καταλαγιάσουν. Τώρα που "έπεσε η μύτη μας", όσοι από μας μεγαλώσαμε σ'αυτές τις εποχές
οφείλουμε να" κοιτάξουμε πίσω"και να ξαναδούμε πως ζήσαμε και μεγαλώσαμε εκείνα τα
χρόνια χωρίς να έχουμε την παραμικρή απαίτηση από τους γονείς μας που τα "έβγαζαν δύσκολα".
Παρακάτω θα δούμε πως φτιάχναμε την λαχανόπιτα, για άλλους χορτόπιτα στην Ομβριακή.
μισό κιλό τυρί φέτα, λίγο αλάτι, μισό ποτήρι λάδι. Έπειτα
της αυλής,οι νοικοκυρές της εποχής( ιδίως τις γιορτινές μέρες)" ψένανε "πίτες, λαχανόπιτα, κυρίως που ήταν η πιο δημοφιλής πίτα.
Τότε πιτσιρικάδες καθώς γυρνούσαμε σε όλο το χωριό τραγουδώντας τα κάλαντα "τρυπούσαν"
οι μύτες μας από την μυρωδιά της λαχανόπιτας και του φρέσκο-ψημένου ψωμιού.
Μνήμες"ακριβές" ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό ενός
παιδιού, ακόμη τώρα περισσότερο που το στοιχείο του
ατομισμού του νέο-ευδαιμονισμού και του λεγομένου καθωσπρεπισμού τείνουν να καταλαγιάσουν. Τώρα που "έπεσε η μύτη μας", όσοι από μας μεγαλώσαμε σ'αυτές τις εποχές
οφείλουμε να" κοιτάξουμε πίσω"και να ξαναδούμε πως ζήσαμε και μεγαλώσαμε εκείνα τα
χρόνια χωρίς να έχουμε την παραμικρή απαίτηση από τους γονείς μας που τα "έβγαζαν δύσκολα".
Παρακάτω θα δούμε πως φτιάχναμε την λαχανόπιτα, για άλλους χορτόπιτα στην Ομβριακή.
Πλάθουμε τα φύλλα ,για το συγκεκριμένο ταψί 14 φύλλα. |
Πρώτα στρώνουμε δυο φύλλα στο ταψί έχουμε έτοιμα τα υλικά μας που είναι ΄΄
1 κιλό σπανάκια,2 ματσάκια σέσκουλα,2-3 μεγάλα πράσα, 2 κρεμμύδια,και τα ψιλοκόβουμε, 3 αυγά, μισό κιλό τυρί φέτα, λίγο αλάτι, μισό ποτήρι λάδι. Έπειτα
κάθε στρώση φύλλου ρίχνουμε λίγο από το υλικό μας μαζί με λίγο λάδι,στην κορυφή βάζουμε πάλι 2 φύλλα σκέτα.
Η πίτα είναι έτοιμη. |
Τη ριχνουμε στο φουρνο για μια ωρα περιπου
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου