Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA



Τα βότανα του χειμώνα

Πόσες φόρες τις ήμερες και τις νύχτες του χειμώνα, κάτω από τα ζεστά μας σκεπάσματα, με ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα σωστά φτιαγμένο, ανακατεύοντας μια κουταλιά μέλι, με το θερμόμετρο δίπλα μας, με μια σειρά από γιατρικά σκόρπια στο διπλανό κομοδίνο, σωρό από χαρτομάντιλα, κακόκεφοι και σκουντούφληδες, δεν κάναμε τη σκέψη με μια δόση θυμού, πώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει μια τέτοια ταλαιπωρία.

Ας ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας, με τα βότανα του χειμώνα, αυτά που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνά μας. Βότανα με πολλές ποικιλίες και που το κάθε ένα έχει μικρές μεν, αλλά και σημαντικές διαφορές. Επικεφαλής αυτής της ομάδας, ένα βότανο με περίεργο αλλά πολύ «γεμάτο» όνομα:ECHINACEA ANGUSTIFOLIA.

ΕΧΙΝΑΚΙΑ στα ελληνικά, ECHINACEA στη γλώσσα των φυτοθεραπευτών, βοτανολόγων και φαρμακοποιών. Βότανο, που πρώτοι ανακάλυψαν και χρησιμοποίησαν οι Ινδιάνοι της Νοτίου Αμερικής, με καταπληκτικά αποτελέσματα στην προστασία τους από δάγκωμα φιδιών αλλά και σε πονόδοντο. Το βότανο αυτό, έχει αντιφλεγμονώδη αλλά και επουλωτική δράση και σήμερα χρησιμοποιείται για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σε παθήσεις του αναπνευστικού, σε ένα απλό κρυολόγημα, σε γριπώδεις καταστάσεις, αλλά ακόμη και σε μολυσμένες πληγές, άφθες, δερματοπάθειες κλπ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι το συγκεκριμένο βότανο συναντάται σε 3 ποικιλίες: ECHINACEA ANGUSTIFOLIA, ECHINACEA PURPUREA και ECHINACEA PALLIDA. Το κάθε ένα από αυτά, περιέχει διαφορετικές δραστικές ουσίες με διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες (πολισακχαρίδες εχινακοσίδες και φλαβονοειδή). Τα τελευταία χρόνια, στη φυτοθεραπεία κατά βάση, γίνεται χρήση της πιο πλήρους ποικιλίας, ο λόγος για την Echinacea Αngustifolia.

Μια συστηματική αγωγή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με διάλυμα Echinacea Αngustifolia, αρχίζοντας από το μήνα Οκτώβριο και φτάνοντας μέχρι και το Μάιο, ενδυναμώνει και θωρακίζει τον οργανισμό μας. Έτσι, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να βρεθούμε σε δύσκολη «χειμωνιάτικη θέση» ή και εάν αυτό τελικά συμβεί, η συμπτωματολογία θα είναι πιο ήπια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι από τα σπάνια βότανα, που βάση της Ευρωπαϊκής Μονογραφίας δεν έχει καταγραφεί εναντίον του καμία αντένδειξη ούτε και σε εγκυμονούσες. Η μόνη πιθανή αν και σπάνια εμφανιζόμενη παρενέργεια, είναι ενδεχόμενη αλλεργία στη δραστική ουσία εχινακοσίδη, χαρακτηριστική και βασική δραστική ουσία της εχινάκιας. Στην ιδία μονογραφία, αναφέρεται η μη χρήση της από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και σε πάσχοντες από φυματίωση. Σήμερα, η χρήση της είναι αρκετά διαδομένη στη φυτοθεραπεία, ενώ δεν απαγορεύεται παράλληλα με οιανδήποτε άλλη αγωγή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για προληπτικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς, ειδικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ας δούμε λοιπόν εν συντομία, μερικές χρήσεις της.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ 
                
Διάλυμα σε μείγμα, σε αναλογία 1:1, Echinacea Αngustifolia και Echinacea Ρurpurea. Σε ένα ποτήρι νερό, 30 - 50 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα για 15 - 20 ήμερες. Διακοπή 7-10 ημερών και επανάληψη. Σε περίπτωση που χορηγείται σε παιδιά, η δόση έχει άμεση σχέση με το βάρος τους, αλλά απαραίτητα πρέπει να διαλύεται σε ζεστό νερό ή γάλα και να πίνεται αφού κρυώσει. Με αυτόν τον τρόπο εξατμίζεται το alcool που εμπεριέχει το διάλυμα. Το βότανο υπάρχει και σε μορφή κάψουλας από διάφορες εταιρείες, όπου η επιλογή σας πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να βρείτε την πιο αξιόπιστη λύση, με την πλέον κατάλληλη δόση ανά ημέρα. Η προτιμότερη μορφή πάντως, είναι το φυσικό διάλυμα, αυτό που αποκαλείται μητρικό βάμμα, μια και είναι η πιο αποτελεσματική αλλά και η λιγότερο δαπανηρή λύση.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Η δόση μπορεί να περιλαμβάνει 180 σταγόνες την ημέρα διαιρεμένες σε 3 δόσεις, για 8-10 ήμερες. Η παράλληλη χρήση διαλύματος γλυκόριζας, επιφέρει καταπληκτικά αποτελέσματα όσον αφορά σε προβλήματα απόχρεμψης, καταστολής του βήχα, αλλά και ως μαλακτικό των ανωτέρων αναπνευστικών οδών. Για μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας αλλά και σε δυσκολία κατάποσης, διάλυμα με πρόπολη, αλόη και καλέντουλα, είναι ό,τι καλύτερο. Τέλος, τοπικά στην ακμή, σε μορφή κρέμας με πρόπολη και σταγόνες τεϊόδεντρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να ζητάτε πάντα πληροφορίες για την προέλευση και τη φύλαξη των βοτάνων, αλλά και λεπτομέρειες για τη χρήση τους. Τα βότανα, είναι φάρμακα που απλά μας προσφέρει η φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com