Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

θρούμπι ή κατσικορίγανη



Βότανα: Θρουμπα(θρύμπα, θρούμπι, τραγορίγανος, τραγόχορτο, γεροντόχορτο, Σατουρέγια η θύμβρα): Satureja thymbra

Βότανα κατάλογος / Υποκατηγορία: 12 ελληνικά βότανα
Φυτό με έντονες αρωματικές ιδιότητες, η θρούμπα είναι και αυτή γνωστή από αρχαιότητα με το όνομα θύμβρη (Διοσκορίδης, Θεόφραστος).
Εκτός από τις φαρμακευτικές και αρωματικές της ιδιότητες είναι δημοφιλές άρτυμα καιθεωρείται ότι τα είδη Satureja, αυτοφυή τηε Μικράς Ασίας, είναι η πραγματική ρίγανη (στην Ελλάδα ρίγανη ονομάζουμε το Origanum).

Συστατικα
Αιθέριο έλαιο που περιέχει καρβακρόλη, θυμόλη, τερπινένια,κυμένιο.

Εξάπλωση - βιότοπος
Ελλάδα και Ν.Σαρδηνια.
Φρυγανότοποι.


Χρησιμοποιούμενα τμήματα
Επίγεια τμήματα το αιθέριο έλαιο λαμβάνεται με απόσταξη από τα άνθη, τα φύλλα και τα κλαδιά και καλύτερη ποιότητα ελαίου δίνουν τα αποξημένα φυτά, συλλογή Ιούνιο ως Αύγουστο.

Δράσεις - Χρήση
Εναντίον των εντερικών παρασίτων, χωνευτικό, ωφέλιμο για το στομαχόπονο και για τις ζάλες, τονωτικό, διεγερτικό.

Αφέψημα
Χρησιμοποιείστε το αφέψημα ως ορεκτικό, για τη δυσπεψία και τους στομαχόπονους και ως αντιδιαρροϊκό επίσης είναι τονωτικό, διεγερτικό και ωφέλιμο για τις νευροπάθειες και καταπολεμά την αυπνία" το αφέψημα από τα φύλλα είναι χρήσιμο για τις διαταραχές από υπερβολική ζέστη' το συμπυκνωμένο αφέμημα (αφήστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού) με ζάχαρη είναι καλό υπακτικό τέλος το αφέμημα χρησιμοπιείστε το για τον πονόδοντο και τον πονόλαιμο.

Επίθεμα - κομπρέσσα
Φτιάξτε επίθεμα με κοπανισμένο φυτό κατά των τσιμπημάτων των μελισσών οι κομπρέσσες από φύλλα είναι ωφέλιμες για τα πρηξίματα και για τη ναυτία· μουσκέψτε ένα επίθεμα σε χυμό για τις εξωτερικές πληγές.


Έλαιο
Χρησιμοποιείστε το έλαιο που εξάγεται με πρέσσα από τα φύλλα για τις εξωτερικές πληγές' βάλτες λίγες σταγόνες έλαιο στο νερό για ένα τονωτικό μπάνιο.

Σημείωση
Στην Ελλάδα απαντούν και άλλα είδη Satureja με το κοινό όνομα δρούμπα και με παρόμοιες ιδιότητες (και την ίδια χαρακτηριστική οσμή), που έχουν ευρύτερη εξάπλωση, όπως η Satureja hortensis (χρησιμοποιείται ως αρτυματικό, επίσης για γαργάρες για τον πονόλαιμο, και ως χωνευτικό έγχυμα), ή είναι τοπικά ενδημικά, όπως η Satureja athoa, που βρίσκεται μόνο στη χερσόνησο του Αδω, και οι Satureja spinosa και Satureja cretica (1,7% αιδέριο έλαιο) που βρίσκονται μόνο στην Κρήτη.ΠΗΓΗ.www.botana.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού
Η συσκευασία των προιόντων μας

Βιολογικό Κτήμα Ζαβού (Organic Farm - Herbs,George Zavos)

Από το 1999 ξεκινήσαμε και παράγουμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στον τόπο μας. Είμαστε μια οικογενειακής μορφής επιχείρηση. Όλα τα φυτά μας καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι:


Τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, χαμομήλι,και αυτοφυή αγριομέντα, δάφνη, βάλσαμο, θυμάρι, δυόσμο, τσουκνίδα και τίλιο


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 834/2007 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΩ

Γεώργιος Ζαβός (George Zavos)

Ομβριακή, Δομοκού (Omvriaki,Domokoy)

Ν.Φθιώτιδας (N.Fthiotidas)
T.K 35010

Ελλάδα , Greece.

Στέλνουμε τα προϊόντα μας στην πόρτα σας
σε όλη την χώρα ταχυδρομικά με αντικαταβολή.
Από τώρα και σε ιδιώτες με curier
για παραγγελίες, τηλεφωνικά ή με mail

επικοινωνία

2232031453

6974810122

Email zavosg.bio@gmail.com